Waarom staat er 'kaas' in het woord pindakaas?
De vraag die ons al jaren wakker houdt: waarom staat er 'kaas' in het woord pindakaas? Wij gingen op onderzoek uit. Zo kan jij weer rustig slapen, wij ons bammetje smeren en Pietertje nog een rondje zwemmen.
'Oer-Hollandse pindakaas'? Die bestaat niet. Het product dateert terug uit 1783. Al was het toen een blokvormig, samengeperst pindaproduct uit Suriname. De pindakaas zoals we hem nu kennen werd ontwikkeld door Kellog in 1893.
Zij maakten er een smeerbaar broodbeleg van dat vooral uit fijngemalen pinda's bestond. Tegenwoordig wordt daar - afhankelijk van het soort pindakaas - zout, suiker en/of conserveringsmiddelen aan toegevoegd.
Hoe zit het dan met de kaas?
Die zit er natuurlijk niet in. Toen Calvé in 1948 de Amerikaanse peanutbutter naar Nederland haalde mochten ze het woord 'butter' niet vertalen naar 'boter', vertelt Unilever.
Boter is een beschermde term die enkel gebruikt mag worden om roomboter aan te duiden. Dit is besloten om het verschil tussen margarine en roomboter duidelijk te maken. Deze bescherming geldt nog steeds.
Waarom dan 'kaas'? Dit bleek een navolging te zijn op het populaire 'leverkaas'. Waar overigens ook geen grammetje kaas in zit. Leverkaas heeft het woord kaas cadeau gekregen omdat het vierkante vleesproduct van leverpastei gemaakt werd in een kaasvorm. Ahá.